Λεξικό της Οξφόρδης: Λέξη της χρονιάς το vax, από την οποία προέρχεται το εμβόλιο

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η πανδημία και η εκστρατεία εμβολιασμού δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν και τη λεξικογραφία, με το Λεξικό Αγγλικής Γλώσσας της Οξφόρδης (Oxford English Dictionary – OED) να χαρακτηρίζει λέξη της χρονιάς το vax ή vaxx, παράγωγο της οποίας είναι η λέξη vaccine, που σημαίνει εμβόλιο.

Οι λέξεις που σχετίζονται με τα εμβόλια (π.χ. ανεμβολίαστος – unvaxxed, πλήρως εμβολιασμένος – double-vaxxed, αντιεμβολιαστής – anti-vaxxer) πολλαπλασιάστηκαν μέσα στο 2021 και η λέξη vax (ή vaxx) ήταν σύμφωνα με την επικεφαλής λεξικογράφο της Οξφόρδης, Φιόνα Μακ Φέρσον,  ήταν η προφανής επιλογή καθώς είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο.

Όπως εξήγησε η ΜακΦέρσον, η λέξη υπάρχει από τη δεκαετία του 1780, «αλλά μέχρι φέτος σπανίως χρησιμοποιούνταν. Από τη στιγμή που άρχισε να χρησιμοποιείται σαν συνθετικό άλλων λέξεων, ήταν αναμενόμενο ότι θα ξεχωρίσει μέσα στη χρονιά».

Η πρώτη φορά που καταγράφηκε η λέξη vax στα αγγλικά ήταν το 1799, ενώ τα παράγωγά της (εμβολιάζω – vaccinate και εμβολιασμός – vaccination) καταγράφηκαν το 1800.

 

Προέρχεται από τη λατινική λέξη vacca, που σημαίνει αγελάδα και σύμφωνα με το OED αυτό οφείλεται στην πρωτοποριακή δουλειά του Έντουαρντ Τζένερ, που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς χρησιμοποιώντας τον αντίστοιχο ιό που προσβάλλει τις αγελάδες χωρίς πολύ σοβαρές συνέπειες.

Πηγή: efsyn.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κ. Λ/Χ ΡΑΦΗΝΑΣ: Σύλληψη δύο αλλοδαπών για ναρκωτικά και καπνικά προϊόντα στη Νίκαια Αττικής

Επόμενο άρθρο

Καζίνο Πάρνηθας: Πράσινο φως για την μετεγκατάσταση από την ΕΕΕΠ – Τα επόμενα βήματα

μπορεί να σας αρέσει επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *